Kolejne zajęcia Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Katowicach

W sobotę 2 czerwca w Wydziale Teologicznym Uniwersytetu Śląskiego studenci UTW wysłuchali już trzeciego – z cyklu siedmiu planowanych – wykładu.

Zajęcia UTW odbywają się w Wydziale Teologicznym Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach

zdjęcie: Renata Katarzyna Cogiel

2018-06-02

Nowy Uniwersytet Trzeciego Wieku (UTW) został stworzony przez Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach i Diecezjalny Instytut Akcji Katolickiej Archidiecezji Katowickiej. Do współpracy przy jego tworzeniu zaproszono także Śląską Izbę Lekarską oraz inne Uniwersytety Trzeciego Wieku działające w województwie śląskim.

Trzeci z kolei wykład zatytułowano „Żywność – współczesna droga do zdrowia czy choroby?”. Wygłosiła go dr hab. n. farm. Elżbieta Grochowska-Niedworak z Wydziału Zdrowia Publicznego w Bytomiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.

Podczas wykładu uczestnicy poznali typy żywności i ich definicje, zapoznali się z takimi pojęciami jak: żywność wzbogacona, transgeniczna, funkcjonalna i wygodna. Prelegentka przedstawiła zagrożenia płynące z nieracjonalnego odżywiania się oraz wskazała na otyłość i cukrzycę (tzw. zespół metaboliczny) jako na choroby cywilizacyjne. Podczas wykładu słuchacze otrzymali wiele praktycznych rad dotyczących właściwego wybierania produktów podczas zakupów oraz zostali poinstruowani, na co należy zwracać szczególną uwagę, czytając etykiety umieszczone na opakowaniach. Na wykładzie była mowa również o tym, w jaki sposób żywienie może przyczyniać się do zdrowia organizmu i jakie warunki należy spełnić, by spożywane posiłki były nie tylko smaczne i energetyczne, ale również dbały o prawidłowe funkcjonowanie wszystkich organów wewnętrznych naszego ciała. Uczestnicy zajęć zostali zapoznani z żelazną zasadą zdrowego żywienia, która mówi, że zdrowe żywienie mam miejsce wówczas gdy dostarczany jest do organizmu pokarm dobrej jakości (naturalny), we właściwej ilości (nie za dużo, nie za mało) i w odpowiednich proporcjach energetycznych (właściwe ilości wszystkich składników: białka, tłuszczy, węglowodanów, witamin itd.).

W trakcie wykładu był również czas na pytania i odpowiedzi oraz podzielenie się własnymi doświadczeniami. Następne zajęcia UTW odbędą się w sobotę 23 czerwca.

 

Autorzy tekstów, Cogiel Renata Katarzyna, Najnowsze

nd pn wt śr cz pt sb

31

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

14

15

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Dzisiaj: 26.04.2024